Eerste lessen
Door: Lieboud
Blijf op de hoogte en volg Lieboud
12 April 2006 | Japan, Yokohama
Hallo,
gedurende deze week heb ik mijn eerste lessen gehad. Deze lessen zijn voorlopig erg verschillend van wat ik in België gewoon ben. De eerste week hebben de studenten hier namelijk de mogelijkheid om alle lessen af te gaan, en op basis van deze eerste impressies te bepalen of ze deze nemen of niet. Vervolgens moeten ze met een inschrijvingspapier langsgaan bij hun proffen, en deze laten aftekenen dat ze die lessen volgen. Dit betekent dan ook dat ik deze week nog niet echt veel les gehad heb.
Maandag ben ik begonnen met 'computational structural dynamics'. Deze prof spreekt zeer goed Engels (zeker volgens Japanse normen). De quotering voor zijn vak gebeurt op basis van een 10-tal huiswerkjes die we gedurende het jaar elke week moeten maken. Hij gaf wel al aan dat van de 8 onderwerpen die we moeten zien, hij er een 3-tal bij gebrek aan tijd wel gaat moeten laten vallen.
Het volgende vak was 'Aerospace propulsion'. De prof van dit vak was iets minder gelukkig dat het vak in het Engels gegeven moest worden owv ons. Ze leek zelfs blij toen we vroegen of we gedurende één bepaalde week (Golden Week; een week die meestal volledig vrij is, maar officieel slechts 3 van de 5 dagen) eventueel weg mochten om wat rond te trekken in Japan. Dan kon ze eens een les geven in het Japans, en alles goed uitleggen aan de rest :). De quotering zou hier bestaan uit wekelijkse toetsen en één globaal eindexamen.
Het volgende vak was 's dinsdags 'Advanced Course on Digital Communication Theory'. Deze prof heeft ons de eerste les ge-entertained met zijn CV voor te lezen. Wat wel af en toe voor afwisseling zorgde, was het feit dat de les soms overging in het Japans om voor de Japanners bepaalde aspecten van zijn CV nog iets beter te verduidelijken. Quotering hier zou gebeuren op basis van een rapport of een presentatie op het einde van het jaar.
Het tweede vak op dinsdag was 'Information Optics and Optical Measurement Systems'. In dit vak ben ik geweldig populair, aangezien voorlopig voor mij alleen (dit is een vak dat ik volg zonder mijn ‘medebelg’) het vak in het Engels gegeven wordt. Heel misschien komen hier nog wel een Duitse en een Chinese bij. De prof waarschuwde al wel, dat ook hier stukken in Japans kunnen bijkomen om voor sommige Japanners die het Engels niet zo goed kunnen (incl hijzelf :)) een aantal stukken te verduidelijken. Bij dit vak is de quotering zoals in België: gewoon een examen op het eind van het jaar.
Vandaag had ik dan mijn vijfde vak (van zeven) 'Technical Communication'. Het had lang geduurd, maar nu begonnen de problemen te komen. Eerst gingen we naar deze les, die in het Engels zou zijn, maar in feite in het Japans werd gegeven. Er was echter een vervangvak voor gevorderden dat wel in het Engels was, doch dat om een duistere reden niet in mijn syllabus stond als een International Course (en dus in het Engels). Na een uurtje zoeken (en heel veel op en af gestuurd te zijn), kwamen we uiteindelijk bij de betrokken prof terecht. Er bleek echter een numerus clausus te zijn (22 studenten max, op een 40-tal geïnteresseerden). We konden ons echter wel op een lijst zetten waaruit geloot werd; doch eer dat dit geloot was, kon/wou de prof onze inschrijving niet aftekenen. Om op deze lijst in te kunnen schrijven bleek later echter dat we wel eerst moesten ingeschreven zijn en dus de prof haar handtekening nodig hadden. Daardoor konden we weer helemaal terug naar de andere campus (op een andere heuvel spijtig genoeg) om een handtekening van de prof te krijgen. Enig probleem blijft nu wel dat de deadline voor inschrijvingen deze week vrijdag is, en we volgende week woensdag pas weten of we de les mogen volgen of niet. Als dit niet zou mogen, hebben we een probleem, maar dat zijn voorlopig zorgen voor later.
Voor de rest van de week heb ik dan nog 2 vakken, en misschien ga ik vrijdag te weten komen waarover ik hier in Keio research ga doen.
Voor het overige heb ik de voorbije dagen niet zo veel speciaals gedaan. Ik heb voor de eerste keer mijn was gedaan. Het drogen daarvan is echter een werk van lange adem. Buiten is de luchtvochtigheid erg hoog, en binnen moet ik alles doen met mijn airco. Ook ben ik voor de eerste keer gaan sporten (lopen in de regen :)), wat wel vermoeiender is dan in België omwille van de onfrisse lucht. Daarnaast heb ik eindelijk een GSM kunnen kopen. Ik heb een Samsung 804SS gekocht (in combinatie met een abonnement), in de hoop dat ik deze ge-unlocked krijg, en dan een België een mooie telefoon overhou aan een heel deftige prijs. Voor de rest vooral nog nieuwe mensen leren kennen: mijn buurman ‘Nat’ een paar keer tegengekomen (vanaf 11 uur ’s avonds komt hij terug op kot van het unief), een aantal Duitsers en 3 Fransen (die heel blij dat ik Frans sprak en niet owv mij in het Engels verder moesten).
Ps voor de echte foto-liefhebbers heb ik (bijna) al mijn foto’s geupload op msn-spaces. Waarschuwing is wel dat ik vaak heel veel foto’s trek, en ze niet echt uitgeselecteerd zijn (wel qua onderwerp samen, en de mislukte er normaal gezien uit). Het adres is: spaces.msn.com/lieboud
PPs. Als ik niet meer zou bloggen tegen dan; aan iedereen een heel fijn Paasfeest gewenst.
13 April 2006 - 07:03
Rita En Koen:
Voor jou interessante lessen; voor ons (engels of niet) toch japans. -
13 April 2006 - 07:23
Luk En Anne-Mie:
Hallo Lieboud,het serieuze werk gaat nu beginnen.Engels op zijn Japans? Oeps, als dat maar goed komt.Succes, we volgen je op de voet... -
19 April 2006 - 17:29
Mama:
er zal niet veel te brossen zijn als je uitgeloot wordt. -
20 April 2006 - 07:12
Hilde/marc:
dat ziet er eerder allemaal Chinees uit;ook vrij indrukwekkend en ingewikkeld.In Leuven blijven was toch simpeler geweest,nee??